Bild på K.H.Renlunds museum i Karleby – Rooska gården

Skeppsgården och Gamla hamn i Jakobstad

Gamla hamn kom att ha sin största betydelse som hamn från 1600-talets början till 1830-talet. I slutet av 1850-talet förlorade Gamla hamn också sin funktion som upplagsplats för tjära. Idag dominerar fritidsbåtarna hamnviken. Här finns också två unika fartyg som vardera visar två olika skeden i Finlands sjöfartshistoria. 

 Jakobstad och den omkringliggande nejden har över 450 år gamla skeppsbyggartraditioner. På Skeppsgården finns Jacobstads Wapen, byggd på 1980- och -90 talen enligt ritningar från 1700-talet.  Skeppet är en replika av galeasen med samma namn som var det första fartyg som från Jakobstad gjorde en utrikesresa efter att städerna runt Bottenviken fick seglationsfrihet år 1765. När den ursprungliga galeasen Jacobstads Wapen sjösattes år 1767 var den en i raden av de över tusen segelfartyg som genom århundradena byggts i trakten. 

Fartyget Vega är en tremastad skonare byggd i Åbo år 1952.  Vega är en av de två kvarvarande av sammanlagt 91 träskonare som byggdes och överläts till Sovjetunionen som krigsskadestånd efter andra världskriget. Efter många äventyr, strapatser och en stor räddningsinsats har hon nu hittat en sista hamn i Jakobstad. I sin utställningshall på Skeppsgården visas Vega upp i tre stadier. Förskeppet visar konstruktionen, midskeppet visar förfallet och nuläget medan akterskeppet restaureras till ursprungligt skick från 1952. 

Länk till Skeppsgården och Gamla hamn.

Kontaktuppgifter

SKEPSGÅRDEN OCH GAMLA HAMN

Skeppsgården gamlahamnvägen 19,

68620 Jakobstad

044 242 2073 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

www.gamla-hamn.fi