Bild på K.H.Renlunds museum i Karleby – Rooska gården

Jakobstads museum – Malmska gården 

Malmska gården är Jakobstads museums paradbyggnad. Den nuvarande gården stod klar år 1838, men släkten Malm bodde här i fyra generationer från mitten av 1700-talet fram till 1800-talets slut. I Malmska gården får du bekanta dig med Jakobstads historia från sjöfartsstad till industristad, och naturligtvis Malmska släktens och handelshusets historia.  

 Malmarna var i huvudsak handelsmän och skeppsredare, flera av dem var under sin tid bland landets rikaste män. Kommerserådet Peter Malm ägde till exempel fartyget Hercules, som var det första finländska fartyget som seglade jorden runt. Peter ägde i slutet av år 1840 totalt 12 fartyg och hade därmed den största handelsflottan i staden och i hela Finland.  

 I Malmska gården finns vackra interiörer och spännande föremål. Inredningen i kontoret har huvudsakligen bevarats i originalskick och i museet finns över 50 porträtt av skepp byggda i Jakobstad. Skeppsporträtten är i huvudsak målade i akvarell, gouache eller olja av bland annat franska, tyska och engelska konstnärer under fartygens korta liggtider i hamn. 

Museiområdet omfattar också flera gårdsbyggnader. Här finns en ekonomibyggnad som inrymmer en lanthandel, en damfriseringssalong, en arbetarbostad och en bondstuga samt en tackelkammare. På området finns dessutom utställningshallen Tempus och en lekpark för barn. 

Länk till Malmska gården

Kontaktuppgifter

JAKOBSTADS MUSEUM – MALMSKA GÅRDEN

Storgatan 2-4, 68600, Jakobstad

06 786 3371

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

www.jakobstadsmuseum.fi