Bild på K.H.Renlunds museum i Karleby – Rooska gården

Vasa sjöfartsmuseum

Vasa var år 1606 den första staden som grundades norr om Björneborg och är därmed Österbottens äldsta hamn- och handelsplats. Staden Vasa fick stapelrätt, d.v.s. rätt att handla med utlandet år 1765 och blev snabbt en betydande rederi- och sjöfartsstad.  

Vasa sjöfartsmuseum finns på stranden vid Brändö sund. Platsen var i 150 år centrum för Vasa yttre hamn och ett skeppsvarv har funnits på närliggande Smulterö. 

I Vasa sjöfartsmuseum visas glimtar av sjöfartslivet förr i ett av de fyra välbevarade magasinen. Den äldsta av byggnaderna flyttades från Gamla Vasa efter branden 1852 och härstammar från 1700-talet.  

I museet, som tidigare fungerat som saltmagasin åt redaren C.G. Wolff, kan du ta del av den lokala sjöfartstraditionen från skeppsbyggandet på 1800-talet till dagens kryssningsfartyg. Här kan du se miniatyrmodeller av fartyg, en dykardräkt och tavlor av olika fyrar. Museet har samlat många fotografier och visar också upp vrakfynd från ångfartyget Vestkusten som förliste utanför Rönnskär år 1892. Fynden har smakfullt placerats under det speciella takfönstret som också bärgades efter haveriet. På museet kan du dessutom beundra över 100 motorer av 14 Vasabaserade motortillverkare som inte längre existerar.  

Kom till Brändö sund och njut av atmosfären i de gamla magasinsbyggnaderna! 

Länk till Vasa sjöfartmuseum

Kontaktuppgifter

VASA SJÖFARTSMUSEUM

Brändö sund, 65200 Vasa

050 575 9489

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

www.vaasanmerimuseo.fi