Bild på K.H.Renlunds museum i Karleby – Rooska gården

Lebellska köpmansgården i Kristinestad

Genom den pampiga porten mot Strandgatan träder man in i en gårdsmiljö från en svunnen tid. Här kan du titta in i den vardag som en köpmannafamilj levde i under 1700-talet. Till samma museihelhet hör även det intilliggande Felénska huset som sommartid också fungerar som café. 

Casimir Subkowski var en polsk fänrik som fördes som krigsfånge till Gamlakarleby år 1704. Han träffade Kristinestadsbördiga rådmansdottern Anna Enholm. Efter giftermålet flyttade de till Kristinestad och Casimir Subkowski tog namnet Casper Lebell. De bosatte sig på tomten där museet står idag, men huset som Lebells bodde i på den tiden var mycket mindre än det som finns här nu. Casper Lebell livnärde sig som handlare och skeppsredare. 

Det var hans son Casper Lebell d.y. som uppförde den byggnad som finns på området idag. Han tjänade sitt uppehälle som kryddkrämare. Casper Lebell d.y. var delägare i flera fartyg och gjorde en förmögenhet på att skeppa ut tjära och trävirke, och sedan föra salt tillbaka till hemstaden.   

Kristinestad fick stapelrätt 1792. Då började handel och sjöfart blomstra på allvar. Exportvaror från inlandet bidrog till att skapa grunden för stadens rikedom. De viktigaste importvarorna var salt, tobak och järn. 

Glansperioden för den österbottniska sjöfarten inleddes på 1820-talet, och Kristinestad upplevde sin storhetstid som sjöfartsstad strax före Krimkriget.  

Länk till hemsida

Kontaktuppgifter

LEBELLSKA KÖPMANSGÅRDEN I KRISTINESTAD

Strandgatan 51-53, 64100 Kristinestad

050 560 8108

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

www.museiportalosterbotten.fi