Bild på K.H.Renlunds museum i Karleby – Rooska gården

Kristinestads sjöfartsmuseum 

Kristinestads historia rymmer allt från skickliga timmermän, sjömän och skeppsredare till vackra hem och ståtliga möbler.  

Kristinestads stora skeppsvarv kunde bygga nio fartyg sida vid sida. I hamnmagasinet kan du se skalenliga modeller av skeppsvarv och tjärhov och förundras över 1800-talets initiativkraft, riskvilja och arbetsförmåga. Den fina modellen av Kristinestad i forna dagar som stoltserar på magasinets vind är verkligen värd ett besök.  

Under 1700–1800-talen utvecklades skeppsbyggnadstekniken och de skickliga timmermännen byggde allt större och vackrare fartyg. Många av de fartyg som byggdes i Kristinestad, men även fartyg byggda på annan ort, har blivit förevigade på tavlor av utländska konstnärer.  

De rika och beresta skeppsredarna och handelsmännen, kaptenerna och deras fruar satte sin prägel på staden. De tog influenser från utlandet när nya kläder beställdes och när de inredde sina hem. Många stora och fina möbler har fraktats långa vägar för att slutligen hamna i de fina borgarhemmen i Kristinestad, som ibland har kallats Lilla Paris. 

När segelfartygens tid var över kom ångfartygen och övertog seglarnas roll i trampfarten. Så inleddes en gyllene tid som gick förlorad i det första världskrigets tumult, men som lever kvar i ord och bild.  

Länk till Kristinestads sjöfartsmuseum

Kontaktuppgifter

KRISTINESTADS SJÖFARTSMUSEUM

Strandgatan 62, 64100 Kristinestad

06 221 2859 / 040 359 0450 / 040 574 7486

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

www.mermus.fi