Bild på K.H.Renlunds museum i Karleby – Rooska gården

K.H.Renlunds museum i Karleby – Rooska gården

Det ståtliga gula stenhuset mitt i Karleby har en spännande historia. Idag inrymmer det ett museum, och tidigare har det använts som bland annat skola och bank. Men hur var det riktigt från början? Visste du att huset började som bostad till en inflytelserik redarfamilj?  

Handelsmannen Anders Roos d.y. med frun Maria Sophia lät bygga huset år 1813 i Gamlakarleby, som staden då hette, till ett hem för sin familj. Vid inflyttningen hade paret två barn och fick sammanlagt åtta döttrar och tre söner. Gamlakarleby var i början av 1800-talet en av de ledande sjöfartsstäderna i Finland och Anders Roos d.ä. var faktiskt den rikaste köpmannen i hela landet!  

Numera är byggnaden en av K.H.Renlunds museums utställningslokaler. I övre våningen presenteras glimtar ur 1800-talets Gamlakarleby samt familjen Roos. Ett annat centralt tema är Karl Herman Renlund och hans konstsamling med verk från den finländska konstens guldålder. I nedre våningen finns ett utrymme för temporära utställningar samt museibutiken. Kom på besök till K.H.Renlunds museum för en inblick i handelshusens och den österbottniska sjöfartens storhetstid! 

Länk till K.H.Renlunds museum

Kontaktuppgifter

K.H.RENLUNDS MUSEUM I KARLEBY – ROOSKA GÅRDEN

Långbrogatan 39, 67100 Karleby

040 806 5165

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.