Bild på K.H.Renlunds museum i Karleby – Rooska gården

Kaskö hembygdsmuseum

Ön Kaskö, med en unik naturhamn, blev en livlig sjöfartsstad redan i slutet av 1700-talet. 

Far och son Bladh lade grunden för utvecklingen. En välutrustad hamn med tull-, packhus och kaj behövdes för den år 1785 grundade staden. Tjära exporterades, salt importerades, andra välbärgade redare fortsatte handeln och fartyg byggdes. Inför julen 1848 importerade handlare Renström lakrits, kaffe, russin och citroner – världen stod öppen! Ännu idag finns det nio kajer i hamnen och 1,3 miljoner ton varor hanteras där varje år. 

Kaskö är en riktig sjömansstad - över 1000 sjömän har genom århundradena mönstrat på här. Hur såg deras livsöden ut? Kaskö hembygdsmuseum har samlat information, berättelser och föremål om sjömanslivet och i museets sjöfartsrum ges möjligheten att göra en djupdykning ner i sjömanshistorien. Man kan lyssna på färgstarka historier och se filmer. Många äventyr och livsöden återfinns i boken Skepp o´hoj. Vain merimies sen tietää… som getts ut av Kaskö hembygds- och museiförening.  

Men museet berättar också om hur livet i ett borgarhem såg ut på 1850-talet. Här finns bland annat en omfattande samling av hattar och dräkter tillhörande borgarfamiljer - och dessutom en punschveranda. Kom och se hur det fina folket levde! 

Länk till Kaskö hembygdsmuseum

Kontaktuppgifter

KASKÖ HEMBYGDSMUSEUM

Rådhusgatan 48, 64260

040 074 4507

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

www.kaskohbm.fi